You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

5D konferencija

Optimizacija tijekova gradnje okrenuta budućnosti

4. i 5. 05. 2015. godine na Bodenskom je jezeru održana treća 5D konferencija, ponovno u organizaciji HTWG-a Konstanz. PERI podržava ovu manifestaciju od 2012. godine kada je i zaživjela. Jer konferencija se bavi jednom od trenutno najzanimljivijih tema građevinske industrije: optimizacijom procesa gradnje pomoću tzv. Building Information Modelinga (BIM).

2015. godine prilagođeni je koncept obuhvatio različite potrebe ciljnih skupina za znanjem: tako izvršni forum pozvanim stručnjacima nudi platformu za razmjenu na najvećoj razini odlučivanja. K tome je 2015. godine prvi put omogućeno tumačenje konkretnih primjena u praksi. I tri sesije koje se paralelno održavaju prilagođene su trima ciljnim skupinama: donositeljima odluke, projektantima i građevinskim poduzećima.

Detaljan program 5D konferencije i dodatne informacije naći ćete na internetskoj
stranici HTWG-a Konstanz
.

I PERI ide u smjeru 5D projektiranja

5D projektiranje predstavlja za tvrtku PERI tehnologiju koja daje smjernice razvoja te omogućuje projektiranje i upravljanje svim procesima građenja – od prve ideje pa sve
do stvarnog otvorenja objekta. PERI se stoga neko vrijeme bavi širenjem projektiranja oplata i skela podacima o procesima koji nadilaze samo tehničko rješenje.

PERI već dugo primjenjuje posebno razvijen sistem za upravljanje podacima o projektu (Projektdaten‑Management‑System = PDM), koji omogućuje da najrazličitiji korisnici diljem svijeta zajednički mogu raditi na nekom projektu. Svi podaci o projektu pritom su raspoloživi online i mogu se pozvati u stvarnom vremenu.

Neprekidan daljnji razvoj PERI CAD-a omogućuje osim toga i trodimenzionalnu izvedbu najkompleksnijih rješenja oplate. CAD sistem primjenjuju i PERI inženjeri i PERI klijenti.

Još jednu inovaciju na području upravljanja procesima gradnje PERI je predstavio na tržištu 2012. godine: internetski portal myPERI otada je podrška PERI klijentima prilikom optimizacije gradilišnih procesa. myPERI omogućuje danonoćan pristup opsežnim podacima o projektima.

Cilj svakog PERI razvoja jest potpuna integracija rješenja oplata i skela u buduće 5D simulacije.

Primjena BIM-a u procesu gradnje

Tehnologija 5D projektiranja usmjerenog na procese stvara nove inovativne opće uvjete i mogućnosti za graditeljstvo. Kod 5D projektiranja uobičajene metode Building Information Modelinga (BIM-a) nadopunjuju se centralnim informacijama o tijeku gradnje. Tehnologije već uspješno implementirane u drugim industrijskim granama sve se više primjenjuju i u građevinskoj industriji. Cilj je stvaranje neprekidnog digitalnog lanca od samog projekti-
ranja preko gradnje pa sve do puštanja objekata u pogon. Tako se već u ranim fazama projekta mogu vrednovati različite alternative postupanja u pogledu njihova utjecaja na troškove, termine i kvalitetu.

Dodatne informacije dostupne su na službenoj internetskoj stranici 5D inicijative.

Kontakt:
Jochen Köhler
+49 (0) 7309.950-4900
jochen.koehler@peri.de