You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

Putnički terminal Brnik

Podaci o projektu

Lokacija: Ljubljana, Slovenija

Izgradnja novog putničkog terminala posljedica je povećanog prometa zračne luke Brnik
i bitno će promijeniti način njegova funkcioniranja: postojeći kapacitet putničkog prometa od 250 putnika na sat povećat će se na 1.250 putnika na sat. Proširenjem postojećeg putničkog terminala dobit će se i oko 16.000 m2 novih površina.

Objekt se temelji na sistemu točkastih armiranobetonskih temelja i koncipiran je kao jedinstvena konstrukcijska cjelina podijeljena na pojedina dilatacijska polja.

Zgrada se sastoji od prizemlja i jedne etaže. Konstrukciju objekta predstavlja AB skelet
s okruglim stupovima promjera ø90 i međuetažne konstrukcije koju čine AB grede i AB ploče preko njih koje međusobno povezuju grede.

Završetak radova i otvaranje zgrade terminala predviđeno je za 6/2021, neposredno pred početak predsjedanja Slovenije Europskom unijom u 7/2021.

slovenska verzija

Zahtjevi

  • Izvedba u kvaliteti vidnog betona
  • Okrugli stupovi različitih promjera
  • Oplata stropnih greda i ploča

Klijent

Investitor:
Fraport Slovenija, d.o.o.

Arhitekt:
Plan B, d.o.o.

Izvođač:
GIC GRADNJE, d.o.o., Rogaška Slatina

Prednosti za klijenta

  • Jednostavno rukovanje i siguran rad na visini
  • Vrhunska izvedba vidnih betona
  • Realizacija zadanih rokova
  • PERI podrška gradilištu u svim fazama izvedbe

PERI rješenje

Za izvođenje AB temelja zgrade i šahtova za instalacije primjenu je našla lagana DUO oplata koja omogućuje brzu ručnu montažu bez primjene dizalice i drugih sredstava za manipuliranje oplatom i njezino premještanje.

Okrugli stupovi visina 5,5 m i 11,0 m promjera ø90 i ø70 izvedeni su SRS čeličnom kružnom oplatom koja je idealno rješenje za vrhunski otisak betona uz primjenu PERI Plasto Clean oplatne emulzije. Za izvedbu greda koristili su se prethodno montirani VARIO GT24 elementi s oplatnom pločom FinPly debljine 21 mm. VARIO GT24 oplatni elementi krojeni su i izrađeni na PERI skladištu u Velikom Trgovišću sukladno zahtjevima arhitekata te gotovi isporučeni na gradilište. 

Oplata ploča izvedena je MULTIFLEX sistemom stropne oplate s posebno krojenim oplatnim pločama FinPly. Za visoko podupiranje oplate greda i ploče primjenjivala se
PERI UP Flex nosiva skela.